Naše výrobky doporučuje fyzioterapeutka

Doporučujeme zdravotní masáže

Přírodniny

Najdi se - numerologie, astrologie

A něco na čtení

KONTAKTY

OTP service, spol. s r. o.
Dodáváme za 3 - 10 dnů.
info(a)otpservice.com
Obchodní nabídky pouze zasílat.
www.otpservice.com
TOPlist

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

275 Kč
skladem

ZBOŽÍ V AKCI

2 280 Kč
skladem
69 Kč
skladem

» Drby a třeskyplesky
A zase bylo prostřeno
www.flickr.com

Reality show o vaření na Primě vidím málokdy, i když je snad jediná, co mě ještě baví. Hlavně proto, že je inspirativní nejen co se týká receptů i prostírání.

Někdo má úžasnou fantazii na jednoduchou a přitom efektní výzdobu. Například zrovna v pátek mě soutěžící zaujala jednoduchostí. Doprostřed stolu položila barevný úzký proužek, na který se tak akorát vešlo pár svícnů a dva květináče se sedmikráskami. Stůl zavoněl jarem i přes obrazovku a tak jsem se těšila, čím překvapí dál. Jenže pak už to byla jenom nuda. Menu bez fantazie, nálada na bodu mrazu a zábava nic moc.

Meloun s parmskou šunkou mají na jídelníčku skoro v každé pizzerii, panenku s fazolkami zvládne udělat i neumělec a tak bych z toho všeho možná ráda u prostřeného stolu ochutnala jenom omáčku z dijonské horčice. Jen tak, abych věděla, jestli má grády. Moučník byl tmavý čokoládový, asi dobrý, ale já mám radši lehké ovocné. Menu moc nenadchlo ani soutěžící.

Pořad nabízí ještě sondu do domácností v podobě šmejdění a to mi vadí nejen v reálu, ale i na obrazovce. Představa otvírání skříní a počítání kartáčků mi trochu zavání návštěvou nějaké kritické metrnice a tak mě víc zajímá, jak se soutěžící poperou se stolováním a zábavou. Zábava je na tom možná vůbec nejtěžší.

Myslím, že hostitel se nejspíš stejně sám vůbec nebaví, je na všechno sám a když odbíhá vařit a je nervózní, aby splnil všechny úkoly, tak je asi pochopitelné, že si někdy pozve výpomoc. Tentokrát si soutěžící pozvala numeroložku. Byl to už poslední večer a pány osud evidentně nezajímal. Napětí stoupalo, po moučníku přišla na řadu výhra, takže jí moc pozornosti nevěnovali. Podivná nálada mezi soutěžícími zkazila celkový dojem a mě ani nenapadlo závidět vítězům.

Posezení u takového stolu je za trest a sama si neumím představit, co by muselo být cílovou prémií, abych odhalila skříně, pozvala domů partu kritiků a pak se celý večer dívala na kyselé obličeje. Jediné, co bych měla vyřešené, je zábava. Rozdala bych jim svoje blogy a donutila do kamery číst. Jé, to bych se nasmála!

Mooc zajímavá recept na úpravu brambor

Já vím, sacharidy by mě asi neměly moc vzrušovat, ale když se objeví v této podobě, tak mi některé smysly otupí a jiné zase ožijí.

Příbuzná mi poslala na facebooku recept. Zřejmě nebyl určený mně, protože byl v angličtině. Jsou tací, co si to v pohodě přeloží a pak ti druzí (stejně jako já), co to musí překládat pomocí google. A pak z toho vyjde něco mnohem zajímavějšího, posuďte sami. Překlad googlu (tučně) jsem si na vysvětlenou dovolila doplnit vlastním komentářem.

Nový způsob, jak sloužit brambory, love it! (Ano, vypadá to bezvadně, cool!)

Jen kaše brambory s máslem obyčejný nebo můžete přidat chutné ingredience, jako je vařené slaniny, sýr, petržel, zelená cibule, česnek, atd. nacpat do vymazané muffin tin, obyčejná bramborová kaše se nacpe do formy pro muffiny – jinými slovy celkem dietní pokrm se bude zapékat, spusťte vidle podél horní (tohle je překladatelský oříšek – asi vidlička a s ní se na horní vrstvě udělají rýhy) a potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem (čímž dietní přílohu trochu vylepšíme a rázem je z ní nedietní). Pečeme při 375 stupních (tohle je srozumitelné) nebo dokud vrcholy jsou křupavé a zlaté (tohle už je nesrozumitelné, jaké vrcholy?)

Ano, jsme stále potřebujeme sacharidů v naší stravě, i když se snažíme zhubnout, takže je to skvělý způsob, jak se držet část kontrolou! (Recept je doplněn zajímavým výživovým doporučením, sacharidy jsou důležitou součástí naší výživy a vyvážená strava je má obsahovat. Tvoří podstatnou část energetického příjmu, ale zase by se mělo ubrat tuků. Jak je vidno, jiný kraj, jiný mrav, tady se radí mastnou kaši ještě přimastit. Tím je zřejmě podle autora oproti běžnému očekávání zaručen dostatečný přísun sacharidů).

Autor si zřejmě uvědomuje, že to s redukční dietou nebude jen tak a dodává. Takže pamatujte, že jsou v různých velikostech muffin pánve, takže si můžete vybrat velikost porce! Pomocí mini muffin plechovky můžete proměnit tuto zdravou alternativu k štěpky nebo klíny taky (štěpky nebo klíny nechápu ani v češtině a už vůbec ne s tou kaší a pak následuje další překladatelský oříšek). Pořád si měkké brambory centrum s krizí na vnější straně, aniž by všechny tuku! (Brambory se zřejmě musí pořád pomazávat, aby nedošlo ke krizi).

Následuje poslední rada týkající se sdílení: Prosím, podělte se :) Chcete-li uložit tento recept, ujistěte se, že tlačítko SHARE, takže to bude ukládat na vaší osobní stránce (recept možná, ale tuk se uloží do břicha, na stehna, do dvojité brady, na ruce, na hýždě, prostě budeme mít uloženo všude). Vivat potatoes!

Skoro jako od babičky
www.wikipedie.cz

Povídání o domácím vaření, blogování a navrch ještě recept – krůtí karbanátky s jáhlovou kaší.

Při občasném psaní o vaření zaznamenávám poznámky na téma „estetické vyladění jídla na talíři“, když se mi náhodou podaří to vyfotit dříve, než to sním. Nutno podotknout, že oprávněně, protože mám doma jenom bílé talíře a musím přiznat, že pro fotky nejsou zrovna ideální. Takže tentokrát to bude bez fotky, ono už ani není co prezentovat, protože všechno máme snědené.

Miluji ozdobená jídla a snad ke všemu se snažím dát nějakou jedlou oblohu, ale v případě omáček se to nehodí. Sypat svíčkovou petrželí jenom pro estetický dojem mi přijde škoda, nějak mi to k sobě neladí. Miluju totiž úplně obyčejnou domácí kuchyni, tu vůni jako od babičky, kdy kuře vonělo špekem a na vypečené kůrčičce ještě kus slaniny zbyl, kdy zbyly v pekáči výpečky z nedělní vepřové a každý se už třásl, aby si ty zbytky mohl vytřít kusem chleba, kdy se na krajíc ledabyle natřelo sádlo se škvarky a pak se posypalo solí, či zbylo pár oschlých bramborových placek k snídani. Moje babičky sice dbaly na estetický dojem našich pokrmů, ale vařily z obyčejných surovin, často s velmi omezenou nabídkou zeleniny a koření, přesto dokázaly divy, protože tam dávaly svou lásku.

Já kuchyni šidím, šetřím tuky, cukrem, vařím skoro na vodě a vymýšlím co nejšetrnější kombinace kvůli lepšímu trávení. Kdo má potíže se žlučníkem, možná pochopí. Taky se snažím řídit tím, co říká moje tělo, které v tomto přechodovém období hlásí potřebu jíst zdravěji, proto jsem na víkend vymyslela změnu v podobě krůtích karbanátků s jáhlovou kaší. Máma karbanátky totiž miluje a taky jí moc chutnalo, málem vylízala talíř a i mně to přišlo jako příjemná změna. Třeba byste to chtěli také vyzkoušet, příprava je úplně jednoduchá.

Jáhly stačí uvařit ve vodě doměkka mírně osolené, poměr vody asi 3:1, pak jsem použila ruční mixér a pomocí horké vody rozmixovala na kaši. Jáhly prý působí na zlepšení metabolismu, pomáhají při vyčerpání a mají velký obsah minerálů, vitamínu B a železa. Dále mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Karbanátky jsem naložila z krůtího mletého masa, soli, vejce, medvědího česneku, nakrájené cibule a maďarského koření (pikantní směs) a uleženou směs poté vykrajovala lžící, obalovala ve strouhance a osmažila. Byly lehké, prostě něco jiného. Krůtí maso je vhodné pro ty, co mají krevní skupinu AB a B, medvědí česnek prý obsahuje mj. hořčiny, napomáhá trávení, čistí krev, pleť, ničí plísně a střevní parazity, snižuje cholesterol, léčí chřipku, močové ústrojí a má tolik pozitivních účinků, že se sem všechny ani nevejdou. Takže jediný hřích bylo to smažení, ale když to není denně …

Jako v pohádce

Čím víc stárnu, tím víc si ověřuji, jak hluboká moudrost je ukryta v pohádkách. Vlastně platí, že všechno, co člověk potřebuje, si odnese z mateřské školky, pokud jsou učivem právě pohádky.

V dospělosti nezbývá než spolehnout se na sebe a ověřovat jejich platnost v praxi. Takže ten, kdo byl o pohádky ochuzen, ztratil mnoho poučení. Asi proto se i v dospělosti tak rádi díváme na Popelku, prince Bajaju, Šíleně smutnou princeznu a Zlatovlásku. Ani Honzík s Mařenkou z perníkové chaloupky nejsou pozadu a hodně poučí i Budulínek. Ve všech je ukryta moudrost, že láska a dobro nakonec zvítězí nad všemi ústrky a nakonec dojdou hlavní hrdinové ke štěstí.

Jenom je potřeba důvtipu, laskavosti, odříkání, vytrvalost a důvěra. Přece je ve všech pohádkách jasně a zřetelně vidět, že zadarmo není vůbec nic a kdo si to myslí, ten se nakonec se zlou potáže. Popelka přemůže zlou macechu a sestru pokorou, odříkáním a láskou, Bajaja má svoje spojence a odvahu, Šíleně smutná princezna se zamiluje a pak pilným studiem minulosti přemůže nechápavost svého tatínka, Jiříkovi na cestě za Zlatovláskou pomáhají přátelé a Honzík s Mařenkou poté, co se přejedli perníků, vymysleli s nevinnou tváří dokonalý plán, stejně jako Budulínek.

Ale nic neměli hned, i když Popelce cestu ulehčilo kouzlo skryté ve třech zlatých oříšcích. Z toho plyne poučení, že úplně sami nic nezmůžeme, musíme využít spřízněné duše a mělo by to být jen s nejlepším úmyslem, musíme se smířit s tím, že konečný cíl nebude zadarmo a bude to strastiplná cesta. Jenomže cíl je vlastně cesta a když se dílo podaří, tak je na konci vítěz hodně posílen i o osobní zkušenosti. Ke zdaru je dobré zachovat chladnou hlavu, zlehčit to vtipem a přitom přemýšlet, kde vzít a neukrást ty zlaté oříšky.

Přeju úspěšné dosažení všech cílů, málo strastiplných cest a osobní vítězství na všech zastávkách. Posílám i kouzlo úspěchu a doufám, že se mi vrátí v podobě pozitivní energie.

Kdo by chtěl využít prášek úspěchu, pak musí smíchat 2 díly vousatky draslavé, 2 díly nového koření, 1 díl muškátového oříšku a 1 díl puškvorce. Přinese vám do života pozitivní zprávy. Recept je z knihy Kadidel olejů a lektvarů od Scotta Cunninghama.

 

 

NWY5ZDE2NT